Faceți căutări pe acest blog

vineri, 8 decembrie 2017

football shirt collection

Comentariu Enigma Otiliei

Enigma otiliei
Tema și viziunea despre lume – Enigma Otiliei
                Romanul este o specie a genului epic în proză, de mare întindere, cu o problematică diversificată și cu un conflict amplu dezbătut în mai multe fire narative. Romanul Enigma Otiliei” a fost publicat în anul 1938 la sfârșitul perioadei interbelice.
                Este un roman realist de tip balzacian. Realismul se concretizează prin:temă, simetria semnificativă, specificul secvențelor narative, portretizarea personajelor. Balzacianismul este ilustrat chiar de la început prin grija pentru precizarea locului și a timpului acțiunii. Într-o seară de la începutul lui iulie 1909, cu puțin înainte de orele 10 un tânăr de vvreo opsrezece ani îmbrăcat în uniformă de licean intră pe strada Antim, venind ...
                Tema romanului este ilustrarea unei părți a burgheziei bucureștene de la începutul secolului al XX-lea, ilustrându-se astfel caraacterul citadin al romanului. Opera prezintă procesul de formare al unui tânăr ce înainte de a se împlini din punct de vedere professional trăiește experiența iubirii și a relației de familie. Caracterul balzacian al textului se reflectă și în tema moștenirii, existentă în roman.
                Secvența din incipit reflectă tema romanului, fiind realizată prin metoda realist-balzaciană: situarea exactă în timp și spațiu. Prin intermediul jocului de table sunt prezentate personajele, dar și relațiile existente între aceștia. Caracterele dezvăluite inițial nu evoluează pe parcursul romanului, dar trasăturile personajelor sunt tot mai evidențiate.  În incipit Felix îl cunoaște pe rafinatul Leonida Pascalopol, prietenul lui Costache Giurgiuveanu și protectorul Otiliei, dar și familia Aglaei. Naratorul îi atribuie lui Felix observarea obiectivă a personajelor prezentate în odaia în care este introdus. Sunt realizate portretele fizice ale personajelor, cu detalii vestimentare și fiziologice care sugerează în manieră clasică trăsături de caracter, de asemenea este prezentată în mod direct, starea civilă, alături de elementele de biografie și statutul personajelor în cadrul familiei. Toate aceste aspecte configurează atmosfera neprimitoare și imaginea mediului în care pătrunde tânărul și prefigurează cele două planuri narative, dar și conflictul. Atitudinea protectoare a otiliei motivează atașamentul lui Felix.
                O altă secvență epică importantă pentru temei romanului este constituită de scena în care, după moartea lui Costache Giurgiuveanu acesta i se oferă lui Felix. După moartea lui Costache Giurgiuveanu , Otilia se simte singură și părăsită, se va duce într-o seară în camera lui Felix, pretextând că vrea să vadă cum arată odaia unui băiat. De fapt Otilia dorea să i se dăruiască lui Felix, însă acesta, pentru a-i demonstra sentimentele puternice pe care le are pentru ea refuză erotismul. În discuția lor, Otilia îl ia ca model pe Pascalopol personaj cu care Felix se află mereu în competiție. Aceasta discută cu Felix despre importanța carierei, aspectul profesionat fiind legat de posibilitatea afirmării în societate. Ea nu acceptă ca felix să renunțe la studii numai pentru a-i creea ei un confort material. Intuiește că Felix este mult prea ambișios pentru a se putea mulțumii numai cu iubirea ei
                Titlul inițial al operei,  “Părinții Otiliei reflectă ideea paternității, caracteristică specifică balzacianismului. Acesta dezbătea faptul că toate personajele au influențat într-un anumit mod destinul Otiliei. Titlul a fost schimbat în „Enigma Otiliei”, accentual căzând pe personajul principal ce reprezintă clasicul enigmatic feminine.
                Proza realist obiectivă se realizează prin narațiunea la persoana a-III- a. Viziunea dindărăt presupune un narrator obiectiv și detașat. Naratorul este omniscient și omniprezent.
                Romanul este alcătuit din 20 de capitole și este construit pe mai multe planuri narative care urmăresc destinul unor personaje prin acumularea detaliilor. Astfel, sunt urmărite destinul Otiliei, al lui Felix, al lui Stănică.
                Între incipit și final există o relație de simetrie, prezentând strada Antim în diferite etape ale vieții lui Felix Sima. În incipit sunt fixate reperele spațio-temporale Într-o seară de la începutul lui iulie 1909, cu puțin înainte de orele 10 un tânăr de vvreo opsrezece ani îmbrăcat în uniformă de licean intră pe strada Antim, venind ....  În final este prezentată vizita făcută de Felix pe strada Antim, acesta aflându-se într-o altă etapă a vieții sale .
                Conflictul romanului se bazează pe relația dintre două familii înrudite, cea a lui Costache Giurgiuveanu și cea a Aglaei. Un conflict de natura succesorală, conflictul erotic privește realitatea adolescentului Felix si a maturului Pascalopol pentru mâna Otiliei.
                În concluzie arta Călinesciană reprezintă sinteza  unor formule ce feră impresia de tradiție și inovație. În același timp este o opera pe care Mircea Cărtărescu o consideră metaroman. Așadar opera “Enigma Otiliei” este un roman realist dar depășește modelul realismului clasic.

                Particularitățile de construcție ale personajului – Enigma Otiliei
                Otilia Mărculescu este personajul principal și eponim al romanului. Este fiica adoptivă a lui Costache Giurgiuveanu din a doua căsătorie. Personaj ambiguu, simbolic, sugerează enigma și misterul feminității. Ea este expansivă, capricioasă, dar și onestă. Îi declară lui Felix că îl iubește, dar oscilează între acest sentiment și nevoia de echilibru.
                Din caracterizarea directă reiese portretul fetei, acesta fiind alcătuit din perspectiva lui Felix. “Fața măzlinie”, “nasul mic”, “ochii foarte albaștrii” “trupul subtiratic”. Studentă la conservator și înzestrată cu un temperament de artistă, Otilia îi va purta de grijă lui Felix încă din seara venirii lui la București. Caracterizarea indirectă reiese din faptele și gesturile personajului. Astfel firea copilăroasă veselă și iubitoare se reflectă în afectivitatea pe care i-o oferă lui Costache. Toleranța și indiferența reies din faptul că ignoră vorbele urâte adresate la adresa sa de către Aglae și Aurica.
                Otilia este o fire enigmatică, ilustrând eternul enigmatic feminin. O primă secvență epică ce ilustrează caracterul misterios al Otiliei este scena din incipit în care cei doi verișori se întalnesc. Atitudinea protectoare a Otiliei în fața replicilor Aglaei motivează atașamentul lui Felix Secvența din incipit reflectă tema romanului, fiind realizată prin metoda realist-balzaciană: situarea exactă în timp și spațiu. Prin intermediul jocului de table sunt prezentate personajele, dar și relațiile existente între aceștia. Caracterele dezvăluite inițial nu evoluează pe parcursul romanului, dar trasăturile personajelor sunt tot mai evidențiate.  În incipit Felix îl cunoaște pe rafinatul Leonida Pascalopol, prietenul lui Costache Giurgiuveanu și protectorul Otiliei, dar și familia Aglaei. Naratorul îi atribuie lui Felix observarea obiectivă a personajelor prezentate în odaia în care este introdus. Sunt realizate portretele fizice ale personajelor, cu detalii vestimentare și fiziologice care sugerează în manieră clasică trăsături de caracter, de asemenea este prezentată în mod direct, starea civilă, alături de elementele de biografie și statutul personajelor în cadrul familiei. Toate aceste aspecte configurează atmosfera neprimitoare și imaginea mediului în care pătrunde tânărul și prefigurează cele două planuri narative, dar și conflictul.

                O altă secvență epică importantă pentru ilustrarea misterului Otiliei este constituită de scena în care, după moartea lui Costache Giurgiuveanu acesta i se oferă lui Felix. După moartea lui Costache Giurgiuveanu , Otilia se simte singură și părăsită, se va duce într-o seară în camera lui Felix, pretextând că vrea să vadă cum arată odaia unui băiat. De fapt Otilia dorea să i se dăruiască lui Felix, însă acesta, pentru a-i demonstra sentimentele puternice pe care le are pentru ea refuză erotismul. În discuția lor, Otilia îl ia ca model pe Pascalopol personaj cu care Felix se află mereu în competiție. Aceasta discută cu Felix despre importanța carierei, aspectul profesionat fiind legat de posibilitatea afirmării în societate. Ea nu acceptă ca felix să renunțe la studii numai pentru a-i creea ei un confort material. Intuiește că Felix este mult prea ambișios pentru a se putea mulțumii numai cu iubirea ei.
. Perspectiva diferită asupra iubirii se reflectă în refuzul lui Felix și în plecarea Otiliei alături de Pascalopol.
                În concluzie, Otilia Mărculescu este un personaj complex, construit atât  prin metode tradiționale cât și prin metode moderne. Acest personaj rămâne o enigmă atât pentru Felix, cât și pentru Pascalopol.

Evoluția relației dintre două personaje- Enigma Otiliei.
                Felix Sima este unul dintre personajele principale ale romanului, având un dublu rol, acela de martor, dar și cel de actor.
                Portretul fizic este definit încă din primele pagini ale operei. “ Fața juvenilă și prelungă, aproape feminină.”. Felix Sima este caracterizat direct de narrator încă din primele pagini ale operei: “ un tânăr ca de vreo 18 ani, îmbrăcat în uniformă de licean.
                Felix vine în casa tutorelui său pentru a studia medicina, dar are de-a face cu sora bătrânului Aglae Tulea , cei trei copii ai ei și ginerele Stănică Rațiu, care nu urmăresc altceva decât că pună mâna pe averea lui moș Costache. În acest univers singurul sprijin al lui felix va fi Otilia Mărculescu, copila lui Costache, “verișoara pe care o cunoaște doar din scrisori.
                Felix și Otilia alcătuiesc un cuplu de personaje care ilustrează tema iubirii în cadrul romanului realist.
                O primă secvență epică ce ilustrează relația celor două personaje o reprezintă secvența din incipit, fiind realizată prin metoda realist-balzaciană: situarea exactă în timp și spațiu. Prin intermediul jocului de table sunt prezentate personajele, dar și relațiile existente între aceștia. Caracterele dezvăluite inițial nu evoluează pe parcursul romanului, dar trasăturile personajelor sunt tot mai evidențiate.  În incipit Felix îl cunoaște pe rafinatul Leonida Pascalopol, prietenul lui Costache Giurgiuveanu și protectorul Otiliei, dar și familia Aglaei. Naratorul îi atribuie lui Felix observarea obiectivă a personajelor prezentate în odaia în care este introdus. Sunt realizate portretele fizice ale personajelor, cu detalii vestimentare și fiziologice care sugerează în manieră clasică trăsături de caracter, de asemenea este prezentată în mod direct, starea civilă, alături de elementele de biografie și statutul personajelor în cadrul familiei. Toate aceste aspecte configurează atmosfera neprimitoare și imaginea mediului în care pătrunde tânărul și prefigurează cele două planuri narative, dar și conflictul. Atitudinea protectoare a otiliei motivează atașamentul lui Felix.
                O altă secvență epică importantă pentru ilustrarea evoluției relației dintre Felix și Otilia este construită de în care, după moartea lui Costache Giurgiuveanu acesta i se oferă lui Felix. După moartea lui Costache Giurgiuveanu , Otilia se simte singură și părăsită, se va duce într-o seară în camera lui Felix, pretextând că vrea să vadă cum arată odaia unui băiat. De fapt Otilia dorea să i se dăruiască lui Felix, însă acesta, pentru a-i demonstra sentimentele puternice pe care le are pentru ea refuză erotismul. În discuția lor, Otilia îl ia ca model pe Pascalopol personaj cu care Felix se află mereu în competiție. Aceasta discută cu Felix despre importanța carierei, aspectul profesionat fiind legat de posibilitatea afirmării în societate. Ea nu acceptă ca felix să renunțe la studii numai pentru a-i creea ei un confort material. Intuiește că Felix este mult prea ambișios pentru a se putea mulțumii numai cu iubirea ei.
                În concluzie în cadrul cuplului Felix- Otilia, femeia este cea care, plecând cu Pascalopol, decide pentru amândoi și face un sacrificiu, dând tânărului posibilitatea de a-si îndeplinii visul. În schimb nici ei nu i s-ar fi potrivit o viață modestă, pe care ar fi fost obligată să o ducă alături de studentul Felix.


Subscribe to this Blog via Email :